טלי וולס
בעלת רישיון פנסיוני, הסמכה בניהול תיקי השקעות, תואר B.A ו- M.B.A במנהל עסקים.
בעלת -17 שנות ניסיון בתחום הפיננסים וחיסכון ארוך טווח (פנסיוני) .
מרצה בכירה בתחום התכנון הפיננסי.
תוכן העניינים
בשביל רוב הציבור מדובר בהחלט בתקופה מאתגרת ולא שגרתית, מנטלית ובייחוד כלכלית.
האתגר שבתקופה הנוכחית גורם לכולנו לחשב מסלול מחדש, להבין שאנו חייבים להתאים את עצמנו אל התקופה ותמיד לחשוב על תכניות חירום, ולמקסם את עצמנו במצבים כאלה.
בתקופות מהסוג הזה הנטייה היא להיכנס לפאניקה, אולם על מנת לצלוח את התקופות הללו ולמקסם את ההזדמנויות הגלומות בה יש צורך לשבת ולתכנן את המערך הפיננסי של המשפחה, לטווח הקצר ולטווח הארוך. תכנית פיננסית פרואקטיבית שצריכה לקחת בחשבון את הסעיפים הבאים:
תחילה, עלינו להתחיל מהקיים. כלומר, נבצע בדיקה של ההוצאות שלנו כרגע, על כל גווניהן. הן מבחינת ההוצאות המשפחתיות, והן מבחינת הוצאות נלוות כמו הוצאות עסק למשל. לאחר מיפוי ההוצאות, נבדיל בין הוצאות מהותיות שהן קבועות לבין הוצאות שניתן לוותר עליהן, הוצאות משתנות ולא מהותיות.
מבחינת הוצאות חיוניות נשים פעמינו להוצאות כגון שכירות, מים, חשמל, קניות, דלק וכו'. ומבחינת הוצאות פחות חיוניות נשים לב לקניות שאינן מהותיות, הפחתה בדלק ובנסיעות, וכו'.
לאחר המיפוי, וכאשר הבנו על מה ניתן לוותר באופן יחסי להוצאות המהותיות יותר. נוכל לקחת את הבדיקה שלב אחד קדימה וכעת לבדוק, ביחס לתקופת הקורונה בתקופה הנוכחית, מה מתוך ההוצאות החיוניות אנו יכולים להוציא מן הטבלה שלנו ולדחות קדימה, לתקופה שאלו אכן יתאפשרו ולא בדוחק.
באם עדיין ישנו לחץ כלכלי בצמצום ההוצאות, נמליץ להתייעץ עם מומחה בתחום, שיעזור לנו לבצע את המיפוי.
יש לוודא כי יש ברשות המשפחה קופת חירום שמטרתה להתגבר על משבר פיננסי זמני, שכוללת לכל הפחות בין 3 ל-6 חודשי הוצאות. אסור להתעלם מהאפשרות לאבד את מקום העבודה. אם אין ברשותכם קרן חירום בשווי של שלושה עד שישה חודשי הוצאות, אזי הגיע הזמן לפעול כעת ולהגדיל את קופת החירום המשפחתית.
יש למפות את נכסי המשפחה ולהגדיר סדרי עדיפויות למשיכת נכסים במקרה הצורך: מומלץ לבחון מחדש את ההשקעות ולטפל בהשקעות המיועדות לטווח קצר.
יש לבנות ולהתאים את תקציב ההוצאות מחדש בהתאם לתנאים החדשים, ניתן להתחיל ידי יצירת רשימה של כל ההוצאות הלא חיוניות ולדרג אותן לפי סדר החשיבות, ואז לחתוך את הפריטים שהכי פחות חשובים במשך כמה חודשים.
והכי חשוב, יש לבחון ולהעריך מחדש את היעדים והמטרות הפיננסיות של המשפחה. אפשר להתחיל בבדיקה האם באמת השקעתם כמה שתכננתם בשנה שעברה.
(המטרה צריכה להיות לחסוך ולהשקיע לפחות 20 אחוז ממשכורת הביתה), צריך לקחת בחשבון שהתיקון בשווקים פירושו עיכוב בהשגת היעדים. צריך לבדוק האם ניתן להגביר את החיסכון או לדחוף קדימה את מימוש היעדים.
עבור אלה שסבלו מקיצוץ שכר או אובדן עבודה, השקעה נוספת עשויה להיות קשה בטווח הקרוב. יש לבחון אלטרנטיבות נוספות למימוש היעדים לדוגמא במידה וילדך מתכנן ללכת ללמוד בחו”ל וקודם למשבר תכננת לממן עבורו את כל ההוצאה, כעת תוכל לבקש ממנו לחפש מלגות או לקחת הלוואה.
בגלל תיקון שוק המניות, יתכן כי אחוז ההקצאה למניות בתיק שלך נופלת מתחת לרמה שנקבעה מראש. חשוב מאוד להישאר מיושרים להקצאת הנכסים המקורית ולפיכך יש לשלב ראשון לבחון שוב את ההקצאה בפועל ובמידה ואכן מדובר על שינוי בתמהיל יש לאזן זאת באמצעות הכסף מצטבר אותו יש להפנות למניות.